| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 10:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
Calea Dorobantilor 34
BUKUREŠT
RUMUNIJA

Telefon: + 4021 / 2119-871, /872, /873 Lokacija/Mapa
Faks:      + 4021 / 2100-175 Konzularna nadležnost

E-mail: srb.emb.romania@mfa.rs

Počasni konzuli

Konzularno odeljenje: consulate.bucharest@mfa.rs

 

Veb sajt: http://www.bucharest.mfa.gov.rs

Twitter: @SRBinRomania

 


 
PROBNE VOZAČKE DOZVOLE SE NE PRIZNAJU U RUMUNIJI
U Rumuniji nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilom sa probnom vozačkom dozvolom Republike  Srbije, jer se priznaju samo trajne vozačke dozvole. 
Ukoliko se na teritoriji Rumunije ili na graničnim prelazima za drumski saobraćaj, prilikom kontrole zatekne lice koje upravlja motornim vozilom sa probnom vozačkom dozvolom, istu nadležni rumunski organi na licu mesta oduzimaju i pokreće se krivični postupak protiv lica koje je upravljalo vozilom sa ovom vrstom vozačke dozvole.
 

INFORMACIJE O PUTOVANJIMA U USLOVIMA PANDEMIJE COVID - 19
Režim ulaska u Republiku Srbiju u uslovima pandemije COVID -19 možete pronaći ovde.
 
Režim ulaska u Rumuniju i Republiku Moldaviju u uslovima pandemije COVID -19 možete pronaći ovde.
 
 

 
 
Otvoreni Dani srpske kulture u Bukureštu
 
U organizaciji Saveza Srba u Rumuniji i Ambasade Republike Srbije u Bukureštu, 26. maja otvoreni su „Dani srpske kulture u Bukureštu“. Svačnost je upriličena u Nacionalnom muzeju sela „Dimitrije Gušti“. Tom prilikom prisutnima su obratili ambasador Stefan Tomašević, potpredsednik Saveza Srba i predsednik Mesne organizacije u Bukureštu Borislav Velimirović, kao i direktorka muzeja Paulina Popoju. 
 
Ambasador Tomašević je u svom obraćanju istakao značaj kontinuiteta u organizaciji manifestacija čiji je cilj očuvanje srpske tradicije i kulture, uz isticanje otvorenosti Ambasade u Bukureštu da pruži punu podršku u realizaciji istih. Priliku je iskoristio i da predstavi kalendar kulturnih događaja u nastupajućem periodu, koje će Ambasada organizovati zajedno sa Savezom Srba u Rumuniji. 
 
Prvog dana manifestacije održan je operski recital u izvođenju istaknutih mladih operskih umetnika, a drugog dana rumunskoj javnosti su se predstavili Kulturno umetnički ansambl „Kolo“ iz Arada, KUD „Kruna“ iz Srpskog Semartona, uz poetski segment koji je priredila Ljubica Rajkić.
 
U izuzetnom ambijentu, podršku manifestaciji svojim prisustvom su pružili predstavnici srpske zajednice i rumunski prijatelji, poštovaoci i ljubitelji kulture.  
 
Kompletan program je adekvatno ispraćen od strane TVP info. 
 

Ambasador Tomašević pozvao rumunske vinare na ovogodišnji sajam – ‘’Wine Vision’’, koji će se održati u Beogradu 16-19. novembra
 
U svojstvu specijalnog gosta, ambasador Stefan Tomašević posetio je ‘’Festival vina’’ u Ploeštiju. Tom prilikom, u prisustvu ministra poljoprivrede Petrea Daee, rumunskih parlamentaraca, predsednika Privredne i industrijske komore Prahova i predstavnika županije, diplomatskog kora i brojnih posetilaca, obratio se i pozvao proizvođače vina, distributere i vinske eksperte da uzmu učešće na ovogodišnjem sajmu vina - Wine Vision by Open Balkan, koji će se održati od 16. do 19. novembra u Beogradu. 
Na Festivalu vina koji je održan u Palati kulture u Ploeštiju, svoja vina predstavilo je preko 20 vinarija iz najpoznatije vinske oblasti u Rumuniji - Dealu Mare. Ambasador Tomašević je ukazao da će svojim prisustvom, rumunski vinari dodatno obogatiti najveći sajam vina u regionu, što će im omogućiti otvaranje puta ka novim tržištima, ali čime će biti i značajno unapređena saradnja između Srbije i Rumunije.
 

Sastanak ambasadora Tomaševića sa prodekankom Fakulteta za žurnalistiku i komunikologiju Rominom Suruđiu
 
U Ambasadi Republike Srbije održan je sastanak ambasadora Tomaševića sa prodekankom Fakulteta za žurnalistiku i komunikologiju Univerziteta u Bukureštu Rominom Suruđiu, na kom je razgovarano o različitim temama od obostranog interesa, kao i o mogućnostima za uspostavljanje saradnje između srpskih i rumunskih fakulteta koji se bave digitalnim medijima, komunikologijom i novinarstvom.
Ambasador Tomašević je istakao značaj uspostavljanja kulturne i naučne saradnje srodnih srpskih fakulteta i instituta sa Fakultetom žurnalistike i komunikologije, koja će doprineti boljoj povezanosti saradnika i studenata, gde je kao posebno važno istakao formiranje programa za razmenu studenata.
Istovremeno, razmotreni su i različiti zajednički projekti i aktivnosti, među kojima i buduće učešće srpskih profesora i istraživača na Međunarodnoj konferenciji „Komunikacija u vremenima (poli)krize i digitalnih disruptivnih transformacija” (22.06.2023), u organizaciji bukureštanskog Fakulteta novinarstva i komunikologije. Pored toga, predloženo je i da se na jesen na Fakultetu i u Ambasadi organizuju događaji koji bi za cilj imali razmenu iskustava i praksi srpskih novinara sa predstavnicima Fakulteta i studenata.  
 

Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova