| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 10:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
Calea Dorobantilor 34
BUKUREŠT
RUMUNIJA

Telefon: + 4021 / 2119-871, /872, /873 Lokacija/Mapa
Faks:      + 4021 / 2100-175 Konzularna nadležnost

E-mail: srb.emb.romania@mfa.rs

Počasni konzuli

Konzularno odeljenje: consulate.bucharest@mfa.rs

 

Veb sajt: http://www.bucharest.mfa.gov.rs

Twitter: @SRBinRomania

KONTAKT TELEFON ZA HITNE SITUACIJE:
(004) 021 211 98 71

PLAĆANJE KONZULARNIH TAKSI

Obaveštavamo građane da se plaćanje konzularnih usluga vrši isključivo uplatom u valuti EUR na račun Ambasade u banci BANCA COMERCIALA ROMANA S.A. Bucharest:

Primalac: EMBASSY OF THE REPUBLIC OF SERBIA

Broj računa na koji se vrši uplata takse:

RO56RNCB0092000506510003

SWIFT CODE: RNCBROBUXXX 


 
REŽIM PUTOVANJA U REPUBLIKU MOLDAVIJU
 
Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak u R. Moldaviji do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R. Srbije koje je izdao MUP R. Srbije - Koordinaciona uprava. Rok važenja putne isprave radi turističkog putovanja mora biti tri meseca duži od planirane posete, odnosno tri meseca nakon isteka traženog boravka.
I pored postojećeg bezviznog režima, prilikom ulaska državljana R. Srbije u R. Moldaviju, uočeno je da nadležni moldavski pogranični organi vrše dodatne kontrole, posebno po pitanju svrhe i opravdanosti boravka u toj zemlji. S tim u vezi, uočava se povećan broj odbijenih zahteva  za ulazak u R. Moldaviju, državljana R. Srbije koji ne mogu da dokažu svrhu ulaska, odnosno boravka u toj zemlji. Imajući u vidu navedeno, sugeriše se da prilikom ulaska u R. Moldaviju naši građani imaju pripremljeno pozivno pismo ili drugi dokument kojim bi dokazali svrhu putovanja. Napominjemo da pogranični organi svake države imaju diskreciono pravo da stranom državljaninu, i pored ispunjenih formalnih uslova, uskrati pravo ulaska u zemlju.
U R. Moldaviju se može uneti/izneti novac u iznosu do 10.000 evra bez carinske deklaracije, a do 50 hiljada evra sa carinskom deklaracijom. Prilikom ulaska u R. Moldaviju, pogranični organi mogu tražiti i dokumenta koja opravdavaju svrhu ulaska, kao i dokaz o posedovanju dovoljno finansijskih sredstava za boravak u R. Moldaviji.
Državljani R. Srbije koji u R. Moldaviju uđu preko dela moldavsko-ukrajinske granice, koji ne kontrolišu moldavske vlasti (Transnistria/Pridnjestrovlje) u obavezi su da prijave svoj boravak na teritoriji R. Moldavije u roku od 72 sata od prelaska granice.
Za korišćenje graničnog prelaza prema Ukrajini, preporučuje se izbegavanje oblasti Pridnjestrovlje (Transnistria).
Za unošenje lovačkog oružja i uvoz životinja i kućnih ljubimaca, neophodne su posebne dozvole.
 

PROBNE VOZAČKE DOZVOLE SE NE PRIZNAJU U RUMUNIJI
U Rumuniji nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilom sa probnom vozačkom dozvolom Republike  Srbije, jer se priznaju samo trajne vozačke dozvole. 
Ukoliko se na teritoriji Rumunije ili na graničnim prelazima za drumski saobraćaj, prilikom kontrole zatekne lice koje upravlja motornim vozilom sa probnom vozačkom dozvolom, istu nadležni rumunski organi na licu mesta oduzimaju i pokreće se krivični postupak protiv lica koje je upravljalo vozilom sa ovom vrstom vozačke dozvole.
 

 
 
Učešće Ambasadora Tomaševića na ceremoniji povodom otvaranja tradicionalnog Festivala lala u Piteštiju

Na poziv gradonačelnika Piteštija Kristiana Đentee, ambasador Stefan Tomašević prisustvovao je ceremoniji povodom otvaranja tradicionalnog Festivala lala zajedno sa delegacijom grada Kragujevca. U svom govoru ukazao je na značaj dugogodišnjeg partnerstva Kragujevca i Piteštija, koje se ogleda u brojnim razmenama učenika, kulturnoj saradnji i učestalim posetama. U odvojenim razgovorima sa ministarkom za rad i socijalnu zaštitu Simonom Opresku i predsednikom Županijskog saveta okruga Arđeš Jon Minzinom potvrđeno je iskreno prijateljstvo i iskazana spremnost za produbljivanje i jačanje veza između Srbije i Rumunije.

 


Sastanak ambasadora Tomaševića sa rumunskim senatorom Adrianom Tormom

Ambasador Stefan Tomašević sastao se sa senatorom Adrianom Tormom. Tom prilikom istaknut je značaj produbljivanja sveukupne saradnje Srbije i Rumunije sa posebnim osvrtom na infrastrukturne projekte. Pozitivno je ocenjen napredak po pitanju projekta izgradnje autoputa Beograd - Temišvar, kao i važnost projekata iz oblasti energetike, a naročito gasnog interkonektora.

Konstatovano je da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje okruga i lokalnih samouprava sa obe strane Dunava, putem povezivanja privrednika, dodatnim investiranjem, ali i u oblasti kulture, čemu će biti posvećena posebna pažnja u narednom periodu.


Susret ambasadora Tomaševića sa MSP Rumunije Luminicom Odobesku na prijemu posvećenom Međunarodnom danu Frankofonije


Na prijemu koji je Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije upriličilo povodom Međunarodnog dana Frankofonije i 30-godišnjice od prijema Rumunije u tu organizaciju, ambasador Stefan Tomašević imao je priliku da sa ministarkom spoljnih poslova Rumunije Luminicom Odobesku razgovara o značaju koji OIF ima u Rumuniji i R. Srbiji. Takođe, bilo je reči i o organizaciji posete MSP Odobesku Beogradu, koja bi usledila po formiranju nove Vlade Srbije.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova