| |     ћирилица | english  
Naslovna
REŽIM PUTOVANJA U REPUBLIKU MOLDAVIJU
 
Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak u R. Moldaviji do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R. Srbije koje je izdao MUP R. Srbije - Koordinaciona uprava. Rok važenja putne isprave radi turističkog putovanja mora biti tri meseca duži od planirane posete, odnosno tri meseca nakon isteka traženog boravka.
I pored postojećeg bezviznog režima, prilikom ulaska državljana R. Srbije u R. Moldaviju, uočeno je da nadležni moldavski pogranični organi vrše dodatne kontrole, posebno po pitanju svrhe i opravdanosti boravka u toj zemlji. S tim u vezi, uočava se povećan broj odbijenih zahteva  za ulazak u R. Moldaviju, državljana R. Srbije koji ne mogu da dokažu svrhu ulaska, odnosno boravka u toj zemlji. Imajući u vidu navedeno, sugeriše se da prilikom ulaska u R. Moldaviju naši građani imaju pripremljeno pozivno pismo ili drugi dokument kojim bi dokazali svrhu putovanja. Napominjemo da pogranični organi svake države imaju diskreciono pravo da stranom državljaninu, i pored ispunjenih formalnih uslova, uskrati pravo ulaska u zemlju.
U R. Moldaviju se može uneti/izneti novac u iznosu do 10.000 evra bez carinske deklaracije, a do 50 hiljada evra sa carinskom deklaracijom. Prilikom ulaska u R. Moldaviju, pogranični organi mogu tražiti i dokumenta koja opravdavaju svrhu ulaska, kao i dokaz o posedovanju dovoljno finansijskih sredstava za boravak u R. Moldaviji.
Državljani R. Srbije koji u R. Moldaviju uđu preko dela moldavsko-ukrajinske granice, koji ne kontrolišu moldavske vlasti (Transnistria/Pridnjestrovlje) u obavezi su da prijave svoj boravak na teritoriji R. Moldavije u roku od 72 sata od prelaska granice.
Za korišćenje graničnog prelaza prema Ukrajini, preporučuje se izbegavanje oblasti Pridnjestrovlje (Transnistria).
Za unošenje lovačkog oružja i uvoz životinja i kućnih ljubimaca, neophodne su posebne dozvole.
 

Verzija za štampu
Važne informacije
REŽIM PUTOVANJA U REPUBLIKU MOLDAVIJU
PROBNE VOZAČKE DOZVOLE SE NE PRIZNAJU U RUMUNIJI
INFORMACIJE O PUTOVANJIMA U USLOVIMA PANDEMIJE COVID - 19