| |     latinica | english  
Насловна
РЕЖИМ ПУТОВАЊА У РЕПУБЛИКУ МОЛДАВИЈУ
 
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак у Р. Молдавији до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издао МУП Р. Србије - Координациона управа. Рок важења путне исправе ради туристичког путовања мора бити три месеца дужи од планиране посете, односно три месеца након истека траженог боравка.
И поред постојећег безвизног режима, приликом уласка држављана Р. Србије у Р. Молдавију, уочено је да надлежни молдавски погранични органи врше додатне контроле, посебно по питању сврхе и оправданости боравка у тој земљи. С тим у вези, уочава се повећан број одбијених захтева  за улазак у Р. Молдавију, држављана Р. Србије који не могу да докажу сврху уласка, односно боравка у тој земљи. Имајући у виду наведено, сугерише се да приликом уласка у Р. Молдавију наши грађани имају припремљено позивно писмо или други документ којим би доказали сврху путовања. Напомињемо да погранични органи сваке државе имају дискреционо право да страном држављанину, и поред испуњених формалних услова, ускрати право уласка у земљу.
У Р. Молдавију се може унети/изнети новац у износу до 10.000 евра без царинске декларације, а до 50 хиљада евра са царинском декларацијом. Приликом уласка у Р. Молдавију, погранични органи могу тражити и документа која оправдавају сврху уласка, као и доказ о поседовању довољно финансијских средстава за боравак у Р. Молдавији.
Држављани Р. Србије који у Р. Молдавију уђу преко дела молдавско-украјинске границе, који не контролишу молдавске власти (Transnistria/Придњестровље) у обавези су да пријаве свој боравак на територији Р. Молдавије у року од 72 сата од преласка границе.
За коришћење граничног прелаза према Украјини, препоручује се избегавање области Придњестровље (Transnistria).
За уношење ловачког оружја и увоз животиња и кућних љубимаца, неопходне су посебне дозволе.
 

Верзија за штампу
Важне информације
РЕЖИМ ПУТОВАЊА У РЕПУБЛИКУ МОЛДАВИЈУ
ПРОБНЕ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ СЕ НЕ ПРИЗНАЈУ У РУМУНИЈИ
ПЛАЋАЊЕ КОНЗУЛАРНИХ ТАКСИ
ИНФОРМАЦИЈЕ О ПУТОВАЊИМА У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID - 19