| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 10:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
Calea Dorobantilor 34
БУКУРЕШТ
РУМУНИЈА

Телефон: (004) 021 211 98 71 Локација/Мапа
(004) 021 211 98 72 / (004)  021 211 98 73 Конзуларна надлежност
Факс:         (004) 021 210 01 75 Почасни конзули
Е-mail: srb.emb.romania@mfa.rs  
Конзуларно одељење: consulate.bucharest@mfa.rs

Веб сајт: http://www.bucharest.mfa.gov.rs

 Twitter: @SRBinRomania 

 


 
ПРОБНЕ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ СЕ НЕ ПРИЗНАЈУ У РУМУНИЈИ
У Румунији није дозвољено управљање моторним возилом са пробном возачком дозволом Републике  Србије, јер се признају само трајне возачке дозволе. 
Уколико се на територији Румуније или на граничним прелазима за друмски саобраћај, приликом контроле затекне лице које управља моторним возилом са пробном возачком дозволом, исту надлежни румунски органи на лицу места одузимају и покреће се кривични поступак против лица које је управљало возилом са овом врстом возачке дозволе.
 

ПЛАЋАЊЕ КОНЗУЛАРНИХ ТАКСИ

Обавештавамо грађане да се плаћање конзуларних услуга врши искључиво уплатом у валути ЕУР на рачун Амбасаде у банци BANCA COMERCIALA ROMANA S.A. Bucharest:

Прималац: ЕMBASSY OF THE REPUBLIC OF SERBIA

Број рачуна на који се врши уплата таксе: RO56RNCB0092000506510003 

SWIFT CODE: RNCBROBUXXX

Oмогућено плаћање конзуларних такси у Амбасади путем кредитних, односно дебитних картица.


 
 
Отворени Дани српске културе у Букурешту
 
У организацији Савеза Срба у Румунији и Амбасаде Републике Србије у Букурешту, 26. маја отворени су „Дани српске културе у Букурешту“. Свачност је уприличена у Националном музеју села „Димитрије Гушти“. Том приликом присутнима су обратили амбасадор Стефан Томашевић, потпредседник Савеза Срба и председник Месне организације у Букурешту Борислав Велимировић, као и директoрка музеја Паулина Попоју. 
 
Амбасадор Томашевић је у свом обраћању истакао значај континуитета у организацији манифестација чији је циљ очување српске традиције и културе, уз истицање отворености Амбасаде у Букурешту да пружи пуну подршку у реализацији истих. Прилику је искористио и да представи календар културних догађаја у наступајућем периоду, које ће Амбасада организовати заједно са Савезом Срба у Румунији. 
 
Првог дана манифестације одржан је оперски рецитал у извођењу истакнутих младих оперских уметника, а другог дана румунској јавности су се представили Културно уметнички ансамбл „Коло“ из Арада, КУД „Круна“ из Српског Семартона, уз поетски сегмент који је приредила Љубица Рајкић.
 
У изузетном амбијенту, подршку манифестацији својим присуством су пружили представници српске заједнице и румунски пријатељи, поштоваоци и љубитељи културе.  
 
Комплетан програм је адекватно испраћен од стране ТВP инфо. 
 
 

Амбасадор Томашевић позвао румунске винаре на овогодишњи сајам – ‘’Wine Vision’’, који ће се одржати у Београду 16-19. новембра
 
У својству специјалног госта, амбасадор Стефан Томашевић посетио је ‘’Фестивал вина’’ у Плоештију. Том приликом, у присуству министра пољопривреде Петреa Дaее, румунских парламентараца, председника Привредне и индустријске коморе Прахова и представника жупаније, дипломатског кора и бројних посетилаца, обратио се и позвао произвођаче вина, дистрибутере и винске експерте да узму учешће на овогодишњем сајму вина - Wine Vision by Open Balkan, који ће се одржати од 16. до 19. новембра у Београду. 
На Фестивалу вина који је одржан у Палати културе у Плоештију, своја вина представило је преко 20 винарија из најпознатије винске области у Румунији - Dealu Mare. Амбасадор Томашевић је указао да ће својим присуством, румунски винари додатно обогатити највећи сајам вина у региону, што ће им омогућити отварање пута ка новим тржиштима, али чиме ће бити и значајно унапређена сарадња између Србије и Румуније.
 

Састанак амбасадора Томашевића са продеканком Факултета за журналистику и комуникологију Ромином Суруђиу
 
У Амбасади Републике Србије одржан је састанак амбасадора Томашевића са продеканком Факултета за журналистику и комуникологију Универзитета у Букурешту Ромином Суруђиу, на ком је разговарано о различитим темама од обостраног интереса, као и о могућностима за успостављање сарадње између српских и румунских факултета који се баве дигиталним медијима, комуникологијом и новинарством.
Амбасадор Томашевић је истакао значај успостављања културне и научне сарадње сродних српских факултета и института са Факултетом журналистике и комуникологије, која ће допринети бољој повезаности сарадника и студената, где је као посебно важно истакао формирање програма за размену студената.
Истовремено, размотрени су и различити заједнички пројекти и активности, међу којима и будуће учешће српских професора и истраживача на Међународној конференцији „Комуникација у временима (поли)кризе и дигиталних дисруптивних трансформација” (22.06.2023), у организацији букурештанског Факултета новинарства и комуникологије. Поред тога, предложено је и да се на јесен на Факултету и у Амбасади организују догађаји који би за циљ имали размену искустава и пракси српских новинара са представницима Факултета и студената.  
 

Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова