| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 10:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
Calea Dorobantilor 34
БУКУРЕШТ
РУМУНИЈА

Телефон: (004) 021 211 98 71 Локација/Мапа
(004) 021 211 98 72 / (004)  021 211 98 73 Конзуларна надлежност
Факс:         (004) 021 210 01 75 Почасни конзули
Е-mail: srb.emb.romania@mfa.rs  

Конзуларно одељење: consulate.bucharest@mfa.rs

 

Веб сајт: http://www.bucharest.mfa.gov.rs

 Twitter: @SRBinRomania 

КОНТАКТ ТЕЛЕФОН ЗА ХИТНЕ СИТУАЦИЈЕ:
(004) 021 211 98 71

ПЛАЋАЊЕ КОНЗУЛАРНИХ ТАКСИ

Обавештавамо грађане да се плаћање конзуларних услуга врши искључиво уплатом у валути ЕУР на рачун Амбасаде у банци BANCA COMERCIALA ROMANA S.A. Bucharest:

Прималац: ЕMBASSY OF THE REPUBLIC OF SERBIA

Број рачуна на који се врши уплата таксе:

RO56RNCB0092000506510003

SWIFT CODE: RNCBROBUXXX 

Oмогућено плаћање конзуларних такси у Амбасади путем кредитних, односно дебитних картица.

 

 


 
РЕЖИМ ПУТОВАЊА У РЕПУБЛИКУ МОЛДАВИЈУ
 
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак у Р. Молдавији до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издао МУП Р. Србије - Координациона управа. Рок важења путне исправе ради туристичког путовања мора бити три месеца дужи од планиране посете, односно три месеца након истека траженог боравка.
И поред постојећег безвизног режима, приликом уласка држављана Р. Србије у Р. Молдавију, уочено је да надлежни молдавски погранични органи врше додатне контроле, посебно по питању сврхе и оправданости боравка у тој земљи. С тим у вези, уочава се повећан број одбијених захтева  за улазак у Р. Молдавију, држављана Р. Србије који не могу да докажу сврху уласка, односно боравка у тој земљи. Имајући у виду наведено, сугерише се да приликом уласка у Р. Молдавију наши грађани имају припремљено позивно писмо или други документ којим би доказали сврху путовања. Напомињемо да погранични органи сваке државе имају дискреционо право да страном држављанину, и поред испуњених формалних услова, ускрати право уласка у земљу.
У Р. Молдавију се може унети/изнети новац у износу до 10.000 евра без царинске декларације, а до 50 хиљада евра са царинском декларацијом. Приликом уласка у Р. Молдавију, погранични органи могу тражити и документа која оправдавају сврху уласка, као и доказ о поседовању довољно финансијских средстава за боравак у Р. Молдавији.
Држављани Р. Србије који у Р. Молдавију уђу преко дела молдавско-украјинске границе, који не контролишу молдавске власти (Transnistria/Придњестровље) у обавези су да пријаве свој боравак на територији Р. Молдавије у року од 72 сата од преласка границе.
За коришћење граничног прелаза према Украјини, препоручује се избегавање области Придњестровље (Transnistria).
За уношење ловачког оружја и увоз животиња и кућних љубимаца, неопходне су посебне дозволе.
 

ПРОБНЕ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ СЕ НЕ ПРИЗНАЈУ У РУМУНИЈИ
У Румунији није дозвољено управљање моторним возилом са пробном возачком дозволом Републике  Србије, јер се признају само трајне возачке дозволе. 
Уколико се на територији Румуније или на граничним прелазима за друмски саобраћај, приликом контроле затекне лице које управља моторним возилом са пробном возачком дозволом, исту надлежни румунски органи на лицу места одузимају и покреће се кривични поступак против лица које је управљало возилом са овом врстом возачке дозволе.
 

 
 
Учешће Aмбасадора Томашевића на церемонији поводом отварања традиционалног Фестивала лала у Питештију

На позив градоначелника Питештија Кристиана Ђентее, амбасадор Стефан Томашевић присуствовао је церемонији поводом отварања традиционалног Фестивала лала заједно са делегацијом града Крагујевца. У свом говору указао је на значај дугогодишњег партнерства Крагујевца и Питештија, које се огледа у бројним разменама ученика, културноj сарадњи и учесталим посетама. У одвојеним разговорима са министарком за рад и социјалну заштиту Симоном Опреску и председником Жупанијског савета округа Арђеш Јон Минзином потврђено је искрено пријатељство и исказана спремност за продубљивање и јачање веза између Србије и Румуније.

 


Састанак амбасадора Томашевића са румунским сенатором Адрианом Тормом

Амбасадор Стефан Томашевић састао се са сенатором Адрианом Тормом. Том приликом истакнут је значај продубљивања свеукупне сарадње Србије и Румуније са посебним освртом на инфраструктурне пројекте. Позитивно је оцењен напредак по питању пројекта изградње аутопута Београд - Темишвар, као и важност пројеката из области енергетике, а нарочито гасног интерконектора.

Констатовано је да постоји простор за додатно унапређење сарадње округа и локалних самоуправа са обе стране Дунава, путем повезивања привредника, додатним инвестирањем, али и у области културе, чему ће бити посвећена посебна пажња у наредном периоду.


Сусрет амбасадора Томашевића са МСП Румуније Луминицом Одобеску на пријему посвећеном Међународном дану Франкофоније


На пријему који је Министарство спољних послова Румуније уприличило поводом Међународног дана Франкофоније и 30-годишњице од пријема Румуније у ту организацију, амбасадор Стефан Томашевић имао је прилику да са министарком спољних послова Румуније Луминицом Одобеску разговара о значају који OIF има у Румунији и Р. Србији. Такође, било је речи и о организацији посете МСП Одобеску Београду, која би уследила по формирању нове Владе Србије.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова